Nová verejnoprávna vysielacia inštitúcia

Nová verejnoprávna vysielacia inštitúcia

Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) sa má zmeniť na Slovenskú televíziu a rozhlas (STVR). Vyplýva to z návrhu zákona o STVR, ktorý v stredu schválila vláda. Návrh zákona o STVR by mal parlament schváliť ešte pred letom. Národná rada o ňom nebude rokovať v skrátenom legislatívnom konaní. Oznámil to premiér Robert Fico (Smer-SD).
Novým zákonom o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR) vzniká nová verejnoprávna vysielacia inštitúcia. Po stredajšom rokovaní vlády to povedala šéfka rezortu kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS). Upozornila, že členmi novej deväťčlennej rady budú len odborníci v oblastiach televízneho a rozhlasového vysielania, práva, ekonomiky a informačných technológií.

Opozičné Progresívne Slovensko s návrhom zákona nesúhlasí a chce vyvinúť maximálny tlak na to, aby zákon parlamentom neprešiel. V prípade schválenia nevylučuje podanie na Ústavný súd SR. Zmenu považuje za účelovú s cieľom mocensky ovládnuť verejnoprávne médium. Podobný názor majú aj opozičné KDH a SaS.

K návrhu zákona sa už kriticky vyjadrila okrem politickej opozície aj Asociácia televíznych vysielateľov Slovenska. Poukazuje na to, že zákon zvyšuje podiel televíznej reklamy z 0,5 na päť percent vysielacieho času čím narúša rovnováhu medzi súkromným a verejnoprávnym vysielateľom, verejnoprávnemu médiu to poskytne neférovú výhodu.
Manažment RTVS na čele s generálnym riaditeľom Ľubošom Machajom vidí za postupom ovládnuť verejnoprávnu inštitúciu. Podľa neho nie je potrebné prijať nový zákon ale novelizovať už existujúci.

Mimovládne organizácie pre návrh zákona k Rozhlasu a televízii Slovenska (RTVS) do Európskeho parlamentu aj Európskej komisii odovzdajú otvorený list na podporu nezávislosti inštitúcie. Poukazujú na možný rozpor legislatívy s európskym právom. Za listom stoja Nadácia Zastavme korupciu, Via Iuris, Transparency International Slovensko, INEKO, Investigatívne centrum Jána Kuciaka, MEMO 98 a Reportéri bez hraníc. Otvorený list podpísalo vyše 68.000 občanov.

K novému zákonu sa vyjadrila aj prezidentka. Za touto zásadnou zmenou vidí jediný dôvod a to ovládnutie slovenskej televízie a rozhlasu, jediným pozitívom je podľa hlavy štátu to, že to návrh nejde v skrátenom legislatívnom konaní, lebo každá hodina reálneho dialógu môže potenciálne priniesť dobrý efekt.

Zdroj: TASR/RTVS

Zuzana Kejmarová Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame